Olej z czarnuszki

Olej z czarnuszki

Olej z czarnuszki pozyskiwany jest z nasion czarnuszki siewnej, która od dawien dawna wykorzystywana jest w medycynie ludowej krajów afrykańskich i azjatyckich. Olej z czarnuszki zawiera w szczególności olejek lotny, a także spore ilości witaminy E oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych, głównie kwasu linolowego i oleinowego. Olej z czarnuszki jest bardzo przydatny przy infekcjach dróg oddechowych, ponieważ rozszerza oskrzela, a przy tym upłynnia śluz. Dzięki temu osobom chorym łatwiej jest sobie odkasłać. Tego typu olej chętnie wykorzystywany jest również w profilaktyce raka trzustki, prostaty, jelita grubego czy prostaty. Olej z czarnuszki niezwykle często stosowany jest także w kosmetyce, bowiem on znacznie poprawia wygląd skóry, a przede wszystkim skóry suchej i dojrzałej.